Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak salim, esnek ve yumuşak bir gestaltda olmalı, şiddetli bir aromaya ve ahenkli yanmayı katkısızlayacak canipıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf duru katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birhayli mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet yakın bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada lezzet maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade yenmek bağırsakindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro rutubet değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal rutubet değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine için gayet yakışır ve bağırsakilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken ayrıksı bir nefer bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir eder bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet üstelikı beyninde gidip gelmeden hep aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değalışverişimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet değerleri neyi değalışveriştirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna zaman ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en çok eder bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde averaj 6 kamer içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin mukannen bir zaman içerisinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca bir tomar hararet değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet kıymeti uydurmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz güçlü rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kesiksiz ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en çok alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Geceleyin gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde güçlü rutubet değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.