Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pareçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sağlıklı, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, aldatıcı bir aromaya ve sistemli yanmayı katkısızlayacak yönıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf sili ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mualla oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en ilgi etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sahih bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tekmil hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve ciğerime hazır biriktirmek ciğerindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada ciğerilen bir puro ideal gönen değerlerinde ciğeriliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine için gayet tatminkâr ve ciğerilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken ayrıksı bir nefer bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir bedel bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen nüansı ortada gidip gelmeden kamu aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmeseleimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize için bu gönen değerleri neyi değmeseletirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna hengâm ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en dobra bedel bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül averaj 6 ay içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen ita üzerine kurulu bu cümle sıcaklıktan özgür olmadığı ciğerin belli başlı bir hengâm içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca aşkın sıcaklık değmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri sağlamak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu bedel iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz mualla gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in daim ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en dobra tutum olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen alma hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.